Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Desatero správné péče o plavky!

21. 06. 2021

Desatero správné péče o plavky!

V létě trávíme spoustu času u vody, což vlastně znamená v plavkách. Když najdete své oblíbené plavky, pak se jich určitě nechcete vzdát po jedné sezóně. My pro vás máme hned 10 tipů, jak se postarat o to, abyste ani nemuseli.

Plavky patří k naprostým nezbytnostem v dovolenkovém šatníku. I když návrháři každý rok přijdou s něčím novým, jednou jsou to jednodílné plavky v celku, jindy bikini a potom zase tankini, lidé se jen těžko vzdávají svých oblíbených kousků. Můžete si tedy nakoupit plavky do zásoby, nebo se o ně řádně starat. Jak prát plavky, aby se nezničily vám poradí naše desatero.

Snad všichni máme zafixováno, že nejvíc plavky ničí chlor a sůl, proto je také po koupání vyplachujeme. To je správně, chlor je dokonce pro barevnost plavek mnohem horší než sůl. Jenomže to není jediné nebezpečí, která na plavky v létě číhá, dalšími je vysoká teplota, UV záření, krémy na opalování a také ždímání. Ale pojďme se na všechno podívat pěkně popořadě.

1. Před nošením plavky vyperte

Než si plavky poprvé oblečete na pláž nebo k bazénu, přeperte je ve vlažné vodě a dejte uschnout. Voda by měla mít teplotu 30–40 °C a přidat do ní můžete přidat mýdlo s neutrálním pH. Po lázni nechte plavky uschnout ve vodorovné poloze.

2. Dejte plavkám prostor

I když je potřebujete plavky nějak přenést z koupaliště nebo z pláže, nezapomeňte je doma z igelitového sáčku co nejdříve vyndat. Jinak by se mohla poškodit vlákna spandexu nebo lycry a plavky by ztratily tvar. V ideálním případě plavky do sáčku nedávejte vůbec, protože chlor a sůl se ve zmuchlaných plavkách v sáčku drží a ničí barevnost i elasticitu. Mnohem lepší je plavky po koupání zabalit do ručníku.

3. Perte plavky po každém použití

Když se vrátíte z pláže nebo z koupaliště, vymáchejte plavky ve vlažné čisté vodě. To pomůže odstranit písek, pot, chlor i sůl. Plavky byste měli přeprat i když jste se nekoupali, ale jenom opalovali, protože i tak se na nich drží nečistoty.

Při praní plavek je však jen jemně mněte a nikdy je nekruťte a nenatahujte. Potom z plavek vysajte přebytečnou vodu pomocí čistého ručníku a pověste nebo nechte uschnout na vodorovné ploše. Pokud má vrchní díl vašich plavek tvarované košíčky, jemně je vraťte do původního tvaru, jinak by se mohly poničit.

4. Žádná aviváž

Na praní plavek je nejlepší vlažná voda, přidat můžete šampon nebo mýdlo. V žádném případě ale nepřidávejte aviváž. Ta plavkám nesvědčí stejně jako třeba sportovnímu oblečení. Rozleptává vlákna, snižuje elastičnost a tloušťku materiálu. Plavky řídnou a ztrácí pružnost.

5. Krém na plavky nepatří

Péče o plavky však nezačíná ve vaší koupelně. Během celého dne u vody byste měli dávat pozor, aby se na ně nedostaly opalovací přípravky. Jdou totiž špatně odstranit a navíc zanechávají na plavkách zažloutlé skvrny.

6. Plavky po koupání perte v ruce

Plavky opravdu ocení jemné ruční zacházení, proto je raději perte v ruce. Plavkám nesvědčí vysoké otáčky. Když už ale budete plavky prát v pračce, vložte je do sáčku na spodní prádlo a zvolte program na hedvábí nebo ruční praní. Pokud máte na plavkách nějaké aplikace například kamínky, tak je perte otočené na rubovou stranu.

S praním v pračce to však nepřehánějte, bude to stačit několikrát za sezónu, dostanou se z nich zbytky potu, přípravků na opalování i jemný písek.

7. Plavky sušte ve stínu

Plavkovému materiálu nedělá dobře teplota nad 30 °C, proto byste je neměli sušit v sušičce nebo na přímém slunci a rozhodně je nežehlete. Struktura materiálu a barva plavek by se mohla poničit. Z tohoto důvodu je nesušte ani na kovových radiátorech, kromě ztráty tvaru by se mohly i obarvit od rzi. Obdobně na ně působí i lázeňské procedury, jako jsou termální lázně, bahenní koupele, solária a podobně.

8. Plavky střídejte

Skvělá zpráva pro všechny dámy, které se zkrátka nemůžou rozhodnout, které plavky si k vodě vzít. V ideálním případě byste totiž při celodenním koupání měli mít minimálně dvoje dámské plavky. To je výhodné hned z několika důvodů. Když máte jen jedny, mohou být v určitých partiích celý den mokré, a to nesvědčí ani vám, ani plavkám.

9. Vybírejte správné plavky

V případě, že se chystáte na vodní atrakce, skluzavky a podobně, měli byste si na to vybrat hladké plavky, bez ozdob. Ozdoby by se třením ničily a mohly by se utrhnout. Myslete na to, že jemná plavková vlákna se mohou poškodit i při sezení na kamenech na pláži, o dřevo lavičky nebo zídku, takže na to dávejte pozor. Proto byste si měli pod sebe na sezení dát ručník, pareo nebo jinou látku.

10. Skvrny odstraňte co nejdříve

Při letních radovánkách se snadno stane, že na plavkách skončí nějaká ta kapka hořčice, kečupu z hamburgeru nebo trocha drinku. Když si na plavkách vyčarujete nepěknou skvrnu, stačí na ni nasypat dostatečné množství jedlé sody, nechat hodinu až dvě působit a pak přeprat. Plavky také můžete před praním namočit do roztoku z jedné části destilovaného bílého octa a tří částí teplé vody.

Výrobci počítají s tím, že plavky se budou namáhat, ale je potřeba se o ně starat. Když budete o plavky dobře pečovat, vydrží vám mnohem déle.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment