Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Dejte přednost slow fashion před syntetickou módou

19. 09. 2024

Dejte přednost slow fashion před syntetickou módou

Přemýšlíte někdy o původu módních kousků, které se nachází ve vašem šatníku? Než se vypravíte na další hon za tím nejlepším módním výstřelkem, zamyslete se nad tím, jestli už náhodou něco podobného doma nemáte. A ušetřené peníze můžete použít třeba na údržbu sezónních kousků.

low fashion podporuje vědomou spotřebu oděvů a klade důraz na kvalitu, udržitelnost a etiku jejich výroby. Oproti rychlé módě (fast fashion), kterou charakterizuje masová výroba a krátkodobé používání oděvů, slow fashion se zaměřuje na dlouhodobou udržitelnost a odpovědnost k životnímu prostředí. Každý nákup v oblasti módy byste si proto měli promyslet s ohledem na materiály, pracovní podmínky a dopady na naši planetu.

Ekologické dopady syntetické módy

Syntetická móda, zejména produkty z polyesteru, nylonu a jiných umělých materiálů, představuje vážné riziko pro životní prostředí. Výroba těchto materiálů vyžaduje značné množství energie a přírodních zdrojů, což vede ke znečištění ovzduší a vody. Syntetické materiály jsou navíc obtížně recyklovatelné, což znamená, že velké množství oblečení končí na skládkách nebo v oceánech. Vzhledem k tomu, že se tyto materiály nerozkládají, jejich negativní dopad na přírodu je dlouhodobý a devastující.

Syntetické materiály jako je polyester, elastan, akryl nebo polyamid se vyrábí z ropy. A stoupající podíl těchto materiálů v našich šatnících je alarmující. Dnes 69 % globálního objemu oblečení obsahuje umělá vlákna. Do roku 2030 by měl tento podíl narůst na 73 %.

V souvislosti s fast fashion se však více hovoří o spotřebě vody – 2720 litrů vody na jedno tričko. Nicméně podle dat z Velké Británie průměrný šatník tvoří 379 litrů ropy. Každý rok se celosvětově na výrobu oblečení spotřebuje 1,3 miliardy barelů ropy.

Sociální a ekonomické výhody slow fashion

Slow fashion klade důraz na férové pracovní podmínky a spravedlivé mzdy pro pracovníky v módním průmyslu. Rychlá móda často spoléhá na vykořisťování dělníků v rozvojových zemích, kde jsou pracovní podmínky nehumánní a mzdy minimální. Naopak slow fashion podporuje malé výrobce, kteří vytvářejí oblečení za spravedlivých podmínek a dbají na kvalitu zpracování.

Výběr materiálů – klíč k udržitelnosti

Materiály, z nichž se oblečení vyrábí, hrají zásadní roli v celkovém dopadu na životní prostředí. Přírodní materiály, jako je bavlna, len, vlna nebo konopí, mají ve srovnání se syntetickými materiály nižší ekologickou stopu. Při výběru oblečení bychom měli dávat přednost organickým a certifikovaným materiálům, které jsou šetrnější k přírodě a mají delší životnost.

Organická bavlna

Organická bavlna se pěstuje bez použití škodlivých pesticidů a herbicidů, což znamená, že má menší dopad na ekosystémy. Oblečení z organické bavlny je nejen příjemné na dotek, ale také bezpečné pro citlivou pokožku, což ocení zejména lidé s alergiemi.

Len a konopí

Len a konopí patří mezi nejudržitelnější materiály v módním průmyslu. Tyto rostliny rostou rychle, potřebují minimální množství vody a nejsou závislé na chemikáliích. Navíc jsou vlákna lnu a konopí odolná, což zaručuje delší životnost oděvů. Oblečení z těchto materiálů je prodyšné a ideální pro teplejší počasí.

Jak můžeme podpořit slow fashion?

Přijetí slow fashion filozofie znamená změnit náš přístup k nakupování a péči o své oděvy. Existuje pyramida odpovědného nákupního chování, která říká, jak byste měli při nákupu oblečení postupovat. Úplně dole je „nos, co máš v šatníku“. Následuje půjčování oblečení a poté je stupeň, kdy si oblečení vyswapujete, dalším stupněm, který je zajímavý je nákup v sekáčích. 

Až v posledních dvou stupních se vyrábí nový oděv – oblečení si můžete nechat ušít nebo si ho zkusíte ušít, a úplná špička pyramidy je nákup nového oblečení. To by však mělo splňovat všechny vaše nároky na to, aby s vámi kousek s vydržel co nejdéle a splňoval hodnoty, kterým věříte.

Prakticky by tedy vaše návyky při pořizování nového šatníku mohly vypadat například takto.

Kupujte méně, ale kvalitnější

Namísto nakupování velkého množství levného oblečení bychom se měli soustředit na kvalitní kousky, které vydrží dlouho. Investice do kvalitního oděvu vám nejen ušetří peníze v dlouhodobém horizontu, ale také sníží vaši ekologickou stopu.

Podporujte lokální výrobce

Nákupem od lokálních návrhářů a výrobců můžete podpořit místní ekonomiku a snížit náklady na dopravu, což má pozitivní dopad na životní prostředí. Navíc často máte možnost dozvědět se více o původu a výrobě daného kousku oblečení.

Opravy a upcyklace

Místo toho, abyste vyhazovali poškozené oblečení, můžete se zaměřit na jeho opravu nebo upcyklaci. Zručné ruce dokáží proměnit staré nebo poškozené oděvy v nové a jedinečné kousky. Upcyklace není jen ekologická, ale také kreativní a ekonomicky výhodná.

Etická móda pro lepší budoucnost

Zvolení slow fashion nám umožňuje nejen chránit naši planetu, ale také podporovat etické pracovní podmínky a zajišťovat lepší budoucnost pro nás všechny. Každý nákup má dopad a volba slow fashion je krokem směrem k udržitelnější budoucnosti.

Nedílnou součástí udržitelné módy je také péče o stávající šatník. Pokud se totiž budete o své oblečení dobře starat, zvyšujete šanci, že vám déle vydrží. Především kousky z bavlny a vlny vyžadují náležitou péči. Důležitým aspektem je také pořizovací cena u kousků jako je vlněný kabát, oblek nebo kašmírový svetr je poměrně vysoká. Proto byste se o ně měli i náležitě starat.

Přijetí této filozofie není jen trendem, ale nutností, pokud chceme zachovat naši planetu pro budoucí generace. Slow fashion není jen o oblečení, je to životní styl, který nás učí vážit si kvalitních věcí a přemýšlet o tom, co nosíme a jakým způsobem to bylo vyrobeno.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment