Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Velký přehled čištění sedaček, gaučů a sedacích souprav podle materiálu!

11. 11. 2021

Velký přehled čištění sedaček, gaučů a sedacích souprav podle materiálu!

Sedačka, ústřední bod každého obývacího pokoje. Točí se kolem ní život celé domácnosti. Relaxujeme tu u televize, povídáme si s přáteli i rodinou, hrajeme si s dětmi a někdy dokonce i pracujeme. Jak ale udržet sedací soupravu čistou a v kondici?

Obsah článku:
Jak vyčistit koženou sedačku
Jak vyčistit sedačku z hladké kůže
Jak čistit sedačku z broušené kůže
Čištění sedačky z anilinové kůže
Jak vyčistit sedačku z eko kůže nebo koženky
Čištění látkové sedačky
Strojové čištění sedačky
Jak odstranit skvrny ze sedačky

Přinášíme vám tipy na čištění kožených, koženkových i látkových sedaček. Navrch ještě přidáme tipy na odstranění nejběžnějších skvrn, které se na sedačce čas od času objeví.

Při pravidelném čištění ušetříte

Stejně jako jinde, i tady platí, že byste neměli nic odkládat. Do čištění sedacích souprav je lepší se pustit při každém větším úklidu. Rozhodně nečekejte do doby, kdy sedačka začne vypadat zašle nebo se stane nějaká nehoda. Například u sedaček s delším vlasem je po dlouhé době bez čištění komplikované obnovit jejich původní barvu, aniž by se poškodila struktura látky. V takovém případě je lepší se obrátit na profesionály, kteří budou vědět, jak vaši pohovku pořádně vyčistit.

Druhým důvodem, který hovoří pro pravidelné čištění, je zdraví. Obdobně jako v matracích nebo kobercích se i v sedacích soupravách drží roztoči, kteří můžou citlivějším jedincům způsobovat alergické reakce. Pravidelným čištěním sedačku zbavíte všech možných alergenů a udržíte ji jako novou po dlouhá léta.

Čištění sedacích souprav podle materiálu

Ideální způsob čištění sedačky je závislý na materiálu, z které je vyrobený potah sedačky. Často to bývá kůže, ekokůže či koženka nebo látka. Pro všechny sedačky je základem suché čištění vysavačem, to předchází jakémukoliv dalšímu ošetření. Pravidelné suché čištění odstraní většinu prachu, omezí množení roztočů a zvýrazní barvu sedačky. Nemusí vás to stát žádný čas navíc, stačí, když při vysávání vyluxujete i sedačku.

Vysavač nastavte na nízký sací výkon, abyste nepoškodili strukturu materiálu, a v ideálním případě použijte speciální nástavec na čalounění. Nezapomeňte pořádně vysát všechny záhyby a škvíry, kde se špína ráda drží.

Jak vyčistit koženou sedačku

Velkou výhodou kůže je odolnost a snadná údržba. Koženou sedačku stačí jednou týdně důkladně vysát a poté otřít vlhkým hadříkem, to platí pro všechny typy kůže kromě broušené. Vlhký hadřík stačí i na vyřešení nehod, jako jsou skvrny od jídla a pití. Je však důležité sedačku pravidelně impregnovat, aby odpuzovala vodu a jiné tekutiny.

Suché čištění však samo o sobě nestačí. Čas od času je potřeba přistoupit i k hloubkovému čištění. Při hloubkovém čištění záleží na typu kůže, z které je vyrobená – hladká, broušená (nubuk, velur) nebo anilinová. K důkladnému čištění používejte přípravky určené pro konkrétní typ kůže.

Vyhněte se jakýmkoliv chemickým přípravkům na praní prádla, mytí nádobí a dalším experimentům. Ty na povrchu zanechají mapy a kůže jejich vlivem ztrácí své vlastnosti, tuhne a praská.

Jak se čistí sedačka z hladké kůže?

Prostředky používané na hladkou kůži jsou vždy pH neutrální, aby nijak neovlivnily barvu sedačky. Obvykle bývají tekuté se sprejovým aplikátorem, nebo mají formu suché pěny. Suchá pěna nestéká ze svislých ploch a kůži zbytečně nenamáčí.

K čištění ještě budete potřebovat dvě jemné světlé houbičky nebo hadříky. Vybírejte světlé, protože barevné by mohly zanechávat skvrny. V každém případě se vyhněte klasickým houbičkám na nádobí. Nezapomeňte také po každém čištění sedačku naimpregnovat.

Postup čištění kožené sedačky

Než se pustíte do čištění vybraným prostředkem, sedačku důkladně vysajte a připravte si:
 
  • čisticí prostředek,
  • dvě houbičky nebo hadříky,
  • kbelík s vodou,
  • impregnaci.

Naneste čistič na houbičku nebo hadřík a krouživými pohyby rozetřete po povrchu sedačky. Kůži nedřete silou, mohlo by dojít ke drolení pigmentu. Přípravek nechte působit po dobu uvedenou v návodu, a poté setřete druhou vlhkou houbičkou nebo hadříkem. Tu po každém setření dobře propláchněte, vodu v kbelíku pravidelně měňte, aby byla vždy čistá.

Postupujte po jednotlivých částech a ošetřujte vždy menší plochu sedačky, například opěradlo nebo područku. Je to proto, aby přípravek nestihl zaschnout a nepůsobil na kůži zbytečně dlouho. Po vyčištění vždy naneste impregnaci. Použijte impregnaci ve formě spreje, která je k aplikaci nejjednodušší.

Jak se čistí sedačka z broušené kůže?

Broušená kůže je porézní a neměla by se nikdy namáčet, jinak se na povrchu objeví mapy a dojde ke změně povrchu. Proto se sedačky z broušené kůže vždy čistí na sucho pomocí speciálních pomůcek. Používá se gumový kartáček nebo gumy na broušenou kůži. Po čištění následuje ještě dvoufázová ochranná péče pomocí specializovaných přípravků. Celý proces tvoří 3 kroky:
 
  • čištění,
  • nanesení ochrany před vysušením a vyblednutím,
  • impregnace.

Postup čištění

Nejprve sedačku zbavte veškerého prachu pomocí vysavače. Poté sedačku jemně vyčistěte gumovým kartáčkem nebo speciální gumou na broušenou kůži. Po vyčištění naneste ochranu před vysušením a vyblednutím. Ta je nezbytná pro prodloužení životnosti materiálu. Nejjednodušší je použít přípravek ve formě spreje, který stačí rovnoměrně nastříkat na celý povrch a nechat zaschnout.

Jako poslední přichází na řadu impregnace, která zajistí, že sedačka bude odpuzovat vodu. Zabrání tak vzniku skvrn například od rozlitých nápojů, které rychle odsajete pomocí utěrky. I tady použijte přípravek ve formě spreje, jehož aplikace je nejjednodušší. Celý tento postup čištění a péče byste měli provádět dvakrát do roka.

Čištění sedačky z anilinové kůže

Kůže s anilinovou vrstvou vizuálně připomíná broušenou kůži, ale je ošetřená uhlazující vrstvičkou barvy, která zachovává přirozený vzhled materiálu. O sedačku z anilinové kůže pečujte podobně jako o tu z kůže broušené. Jen je potřeba být opatrnější při mechanickém čištění. Výhodou anilinové sedačky je, že ji můžete pravidelně jemně otírat vlhkým hadříkem, protože díky vrstvě barvy sedačka méně nasává vlhkost.

Postup čištění

Při čištění postupujte úplně stejně jako při péči o sedačku z broušené kůže. Jen při používání speciálního gumového kartáčku nebo gumy buďte opatrnější, abyste nepoškodili vrchní vrstvu barvy. Poté použijte přípravek pro ochranu před vysušením a vyblednutím a následně impregnaci.

Jak vyčistit sedačku z ekokůže nebo koženky

Základní čištění sedačky z ekokůže je snadné. Stačí ji jednou týdně důkladně vysát, a poté otřít mokrým hadříkem. Při pravidelné péči bude hloubkové čištění stačit 1–2 za rok. Nevýhodou koženkových sedaček ale je, že některé typy skvrn z nich dostanete jen velmi těžko dolů. Jsou to především skvrny od inkoustu a nekvalitního oblečení – zejména džínů.

Hloubkové čištění eko kůže je velmi podobné čištění hladké kůže. Izde používejte pouze speciální přípravky určené pro daný materiál. Mohou být tekuté, nebo ve formě suché pěny. K aplikaci přípravku budete potřebovat 2 jemné světlé houbičky nebo hadříky (ty barevné zanechávají skvrny). Po čištění nezapomeňte na impregnaci.

Postup čištění sedačky z eko kůže nebo koženky

Před samotným čištěním vybraným prostředkem sedačku důkladně vysajte. Pak si připravte:
 
  • čistící prostředek,
  • dvě houbičky nebo hadříky,
  • kbelík s vodou,
  • impregnaci.

Naneste čistič na houbičku nebo hadřík a krouživými pohyby rozetřete. U eko kůže musíte být obzvlášť šetrní, aby se povrch neodloupl. Přípravek nechte působit podle návodu a poté setřete čistou vlhkou houbičkou nebo hadříkem.

Houbičku nebo hadřík po každém setření dobře propláchněte, vodu v kbelíku během čištění několikrát vyměňte, aby byla vždy čistá. Stejně jako u pravé kůže ošetřujte vždy jen menší plochu, aby přípravek nestihl zaschnout a nepůsobil na místě zbytečně dlouho. Po vyčištění nezapomeňte i eko kůži vždy naimpregnovat. Doporučujeme použít impregnaci ve formě spreje, která je k aplikaci nejjednodušší.

Jak vyčistit látkovou sedačku

Pokud nemáte na sedačce odnímatelné potahy, je čištění látkové sedačky nejnáročnější. Látka rychle nasaje všechny nečistoty, mokrý hadřík vám tady ve většině případů stačit nebude. I tady je základem pravidelné čištění na sucho vysavačem. Pak se můžete pustit do ručního čištění pomocí specializovaného přípravku. Ano, i v případě látky raději zvolte specializovaný přípravek na čištění čalounění. Některé materiály jsou velmi citlivé. Pokud se chcete ujistit, že vaše sedačka čištění přípravkem zvládne, otestujte ho na části sedačky, která není na očích. Připravte si světlou jemnou houbičku nebo hadřík. V žádném případě nepoužívejte barevné houbičky, ty zanechávají na světlých látkách skvrny. Vyhněte se i kartáčům, které by mohly poškodit vlákna.

Postup čištění

Nejdříve sedačku důkladně vysajte a pak si připravte:
 
  • čistící prostředek,
  • dvě houbičky nebo hadříky,
  • kbelík s vodou.
Sedačku navlhčete čistou vodou a poté šetrně otírejte hadříkem namočeným v čisticím přípravku. Rozhodně nespoléhejte na sílu a látku zbytečně nedřete, poškodili byste vlákna. Vždy čistěte celý oddíl sedačky od švu ke švu. Jinak by na sedačce mohly vzniknout mapy od čisticího prostředku. Nakonec celou sedačku otřete hadříkem namočeným v čisté vodě. Tuto vodu v kbelíku během čištění několikrát vyměňte, aby v ní nebyly zbytky přípravku.

Manuálním čištěním však pravděpodobně nevyčistíte všechny zaschlé skvrny a velmi zašlou látku. Na to už je potřeba použít specializované stroje.

Strojové čištění sedaček

Nejdůkladnějším a také nejšetrnějším způsobem čištění látkových sedaček je čištění pomocí tepovače s extrakční schopností. Ten do látky pod tlakem vhání vzduch nebo vodu s čisticím přípravkem a hned na to všechny nečistoty odsává zpět. Tepovač tak sedačku může čistit suchou i mokrou cestou. Skvělé je, že i v případě mokrého čištění zůstane sedačka jen mírně vlhká.

Díky použitému tlaku a zpětnému odsávání špíny se látka vyčistí opravdu důkladně a do hloubky. Strojové čištění zbaví sedačku všech bakterií, alergenů a skvrn a obnoví i velmi zašlé potahy. Tepovač si můžete pronajmout u specializovaných firem, anebo si rovnou objednat profesionální čištění k vám domů.

Pokud však máte na sedačce potahy, pak je klidně sundejte a pošlete do čistírny i s polštáři, které vám zpříjemňují sezení a sledování televize.

Jak odstranit skvrny ze sedačky

Zlaté pravidlo u všech skvrn je, že jakékoliv nehody se musí řešit hned. Na čerstvou skvrnu přiložte dobře savou utěrku, aby nasákla co největší část špíny. Kůže ani koženka nečistoty nenasávají, v naprosté většině případů proto stačí otřít povrch vlhkou utěrkou.

Pokud je však vaše sedačka látková, skvrny můžete odstranit pomocí některých přípravků, které máte doma. Ty však raději nejdříve otestujte na části sedačky, která není vidět.
 
  • Jedlá soda – je odpověď na otázku, jak odstranit mastné fleky i fleky od kávy na sedačce. Pohlcuje pachy, a díky tomu vám pomůže vyčistit i zvířecí moč. Nasypte sodu na skvrnu, jemně vetřete vlhkým hadříkem, nechte několik hodin působit a poté vysajte.
  • Ocet – poradí si s většinou skvrn od jídla a pití. Hadřík namočte do vody smíchané s octem v poměru 1:1, ošetřete špinavé místo a nechte uschnout.
  • Kyselina citronová – účinně odstraňuje čmáranice od fixů, pastelek nebo propisek. Kyselinu rozmíchejte ve vodě, vetřete do skvrny a nechte působit. Místo pak otřete vlhkým hadříkem a nechte uschnout.
  • Žlučové nebo jádrové mýdlo – odstraní téměř všechny nečistoty. Mýdlo vetřete mokrým hadříkem do skvrny, nechte krátce působit, pak ošetřete čistým vlhkým hadříkem.

Pokud máte doma děti, pak vás možná zajímá, jak odstranit žvýkačku ze sedačky. Věřte, že to není tak složité, stačí vzít ledovou kostku a zabalit ji do papírového ubrousku a zabalit do igelitového pytlíku, aby vám nenamočila potah sedačky. Potom kostku přiložte na žvýkačku. Ta po chvilce zkřehne a vy ji z čalounění jednoduše seškrábnete pomocí příborového nože.

Na skvrny nikdy nepoužívejte horkou vodu. Špína by se zapustila hlouběji do vláken. To platí dvojnásob, když chcete odstranit krev ze sedačky. Tady pomůže studená čistá voda. Nezapomeňte skvrny čistit od kraje ke středu, zabráníte tak roznesení nečistoty na větší plochu.

Čištění sedačky nemusí být takový strašák, jak se může na začátku zdát. Nicméně pokud si nejste jistí, jak vyčistit svůj gauč, je lepší obrátit se na profesionály.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment