Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Kde se vzalo tričko a jaké si vybrat?

18. 06. 2024

Kde se vzalo tričko a jaké si vybrat?

Trička jsou základem šatníku téměř každého z nás. Ať už jde o ležérní víkendový outfit, nebo něco pohodlného do práce, tričko je vždy dobrou volbou. Pojďme se společně podívat na různé druhy triček a jejich střihy, abyste si vždycky mohli vybrat to nejlepší tričko pro každou příležitost.

Historie triček

Než se podíváme na jednotlivé střihy a druhy triček, uděláme si krátký výlet do historie. Tričko, jak ho známe dnes, má kořeny v 19. století, kdy se původně nosilo jako spodní prádlo. Postupně to tričko dotáhlo do armády – roku 1913 se stalo součástí uniformy posádky amerického námořnictva. 

Pořád se však ale jednalo o okrajový kousek oděvu, který se nosil spíše jako spodní prádlo. Na svou hvězdnou chvíli si muselo počkat až do roku 1951, kdy ho proslavil film. Herec Marlon Brando si zvolil přiléhavý model trička jako kostým v dnes již kultovním filmu Tramvaj do stanice Touha (A Streetcar Named Desire).

Ukázalo se, že v obyčejném tričku může vyniknout sexy postava, a z oděvu pro vojáky, farmáře či dělníky se stal módní hit. Triko se tolerovala společnost i ve společnosti, proniklo do škol a kanceláří. Dnes je tričko univerzálním a nezbytným kouskem v každém šatníku a můžeme si je pořídit s nejrůznějšími potisky a nápisy.

Základní druhy triček

Není tričko jako tričko, střihů je poměrně velké množství. Pojďte se s námi podívat, jak je od sebe rozlišit.

Klasické tričko

Klasické tričko je jednoduché, s kulatým výstřihem a krátkými rukávy. Je to nejuniverzálnější typ trička, který můžete nosit prakticky k čemukoli. Často bývá potisknuté obrázky, nápisy nebo logy.

Polo tričko

Polo tričko má límeček a obvykle několik knoflíků u krku. Je ideální pro neformální i formální příležitosti, protože nabízí elegantnější vzhled. Často ho proto nosí pánové, kteří nemají v lásce klasické košile.

V-neck tričko

Tričko s výstřihem do V je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí trochu více stylu a elegance. Tento typ výstřihu opticky prodlužuje krk a působí sofistikovaně.

Henley tričko

Henley tričko se podobá klasickému tričku, ale má několik knoflíků u krku, které můžete rozepnout. Tento styl je u pánů oblíbený pro svůj rustikální a mužný vzhled.

Raglán tričko

Raglán tričko má rukávy, které jsou vsazené do těla trička v diagonále, což poskytuje větší volnost pohybu. Tento styl se často používá u sportovního oblečení.

Tričko s dlouhým rukávem

Tričko s dlouhým rukávem je ideální pro chladnější dny. Může být jak s kulatým výstřihem, tak s výstřihem do „V“, a je skvělým doplňkem každého šatníku především na podzim a v zimě.

Sportovní tričko

Sportovní tričko je navrženo především pro fyzickou aktivitu. Vyrábí se z materiálů, které odvádějí pot a udržují tělo v suchu a pohodlí. Díky tomu můžete klidně sportovat a nestarat se o krabatící se materiál.

Funkční tričko

Funkční tričko je speciálně navržené pro různé outdoorové aktivity. Obvykle se vyrábí z materiálů, které poskytují tepelnou izolaci, ochranu před UV zářením a umožňují rychlé schnutí.

Tričko s kapucí

Tričko s kapucí v sobě kombinuje pohodlí trička s praktičností kapuce u mikiny. Je to skvělá volba pro ležérní a sportovní outfit. Často ho můžete vidět v kratší podobě, které se říká „cropp“. Nosí se přes tílko a pěkně funguje ve sportovních outfitech.

Střihy triček

Slim fit

Slim fit trička jsou úzkého střihu, který těsně přiléhá k tělu. Jsou ideální pro ty, kteří chtějí zvýraznit svou postavu. Perfektně sedí štíhlým postavám.

Regular fit

Regular fit trička jsou volnější a poskytují více prostoru pro pohyb. Jsou univerzální a vhodná pro většinu typů postav.

Oversized fit

Oversized fit trička jsou volná a pohodlná, často s delšími rukávy a tělem. Tento střih je oblíbený pro svůj ležérní a moderní vzhled.

Materiály používané na trička

Bavlna

Asi není žádným překvapením, že nejběžnějším materiálem používaným na výrobu triček je bavlna. Její vlastnosti jsou zkrátka nepřekonatelné – je měkká, prodyšná a pohodlná na nošení.

Polyester

Dalším velmi oblíbeným materiálem pro výrobu triček je polyester. Syntetický materiál je odolný, rychleschnoucí a méně se mačká. Je často používán pro výrobu sportovních a funkčních triček.

Směs bavlny a polyesteru

Směs bavlny a polyesteru nabízí výhody obou materiálů – pohodlí bavlny a odolnost polyesteru. Tato kombinace je oblíbená pro svou praktičnost a snadnou údržbu.

Jak vybrat pro sebe správné tričko?

Výběr správného trička závisí na několika faktorech, jako je typ postavy, osobní styl a příležitost. Je důležité zohlednit i materiál a střih trička. Pro základní výběr se můžete držet tohoto: slim fit pro štíhlé postavy, regular fit pro většinu postav a oversized fit pro pohodlný, ležérní vzhled. Rozhodně dbejte na to, abyste do společnosti nevyrazili ve sportovním nebo funkčním tričku, ta se hodí na hřiště, do přírody nebo do posilovny.

Péče o trička

Aby vaše trička vydržela co nejdéle, je důležité se o ně správně starat. Perte je naruby, při nízkých teplotách a vyhýbejte se sušení v sušičce. Ideálně je perte po každém nošení, zvláště pokud jste se potili nebo pokud je tričko znečištěné. Trička žehlete naruby, především ta, která mají potisk, v opačném případě byste je mohli poničit. O udržování a praní oblečení jsme se už zmiňovali v našich předchozích článcích. 

Trička jsou neodmyslitelnou součástí každodenního života. S tolika druhy a střihy na výběr si každý může najít to pravé tričko, které mu sedne a bude mu vyhovovat.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment