Provozovat restauraci je v současné době téměř adrenalinový sport. Existují však způsoby, jak si podnikání trochu ulehčit. Stačí si jen pro své podnikání najít ty správné partnery. Jedním z nich může být naše on-line čistírna, která vám pomůže postarat se o čisté ubrusy, podsedáky i pracovní oblečení.
Vizitkou každé restaurace je její čistota, čisté ubrusy a čistě a pěkně ustrojený personál. Součástí hodnocení vašich zákazníků je totiž i čistota, výzdoba a zařízení interiéru včetně detailů, jako je například ubrus. Ubrusy jsou v restauracích velmi důležité, dotváří totiž celkovou atmosféru.
V současné době si můžete vybírat z nejrůznějších tvarů, barev, velikostí a materiálů. Právě materiál je určujícím faktorem při rozhodování. Ve větších provozech je vhodné vybírat ubrusy z látek, které jsou odolnější a snadno se čistí.
Vsaďte na teflonovou úpravu
Zatímco v minulosti vévodily restauracím bavlněné ubrusy, nyní se od tohoto trendu ustupuje. Velkou popularitu si získávají polyesterové ubrusy s teflonovou úpravou. Výhodou této úpravy je to, že pokud se na ubrus vylije tekutina, zůstane na povrchu a je možné ji setřít hadříkem. Ubrus zůstanou déle čisté a nemusí se prát pořád dokola. Tím šetříte peníze za prádelnu i životní prostředí.Skvrny od kávy nebo červeného vína odstraníte vypráním na 40 °C. Vzhledem k tomu, že rychle schne, budete ho moci brzy použít znovu. Při praní nepoužívejte bělicí prostředky, abyste nepoškodili barvu ubrusu. Teflonový ubrus by se neměl ani mandlovat nebo sušit v bubnové sušičce. Suchý ubrus pak stačí vyžehlit s teplotou 150 °C, tím obnovíte teflonovou úpravu ubrusu.
Dalšími výhodami polyesterových ubrusů je stálá barevnost a fakt, že se nesráží ani při častém praní. Kromě toho zůstávají ubrusy i tvarově a rozměrově stejné a jsou odolné vůči mastnotě, ohni, žvýkačkám a žmolkům. Přesto, že je polyester umělý, působí velmi pěkně a elegantně.
Materiálů, které se používají pro výrobu ubrusů, látkových ubrousků a dalšího textilu je však mnohem více. Vedle polyesteru je oblíbený například damašek ze 100% bavlny nebo směsový damašek.
Jako provozovatele restaurace vás však bude jistě zajímat i údržba a její nákladnost. Pokud máte ubrusů dostatek, můžete je pravidelně měnit a do prádelny je posílat jednou za čas.
Čištění podsedáků
Další textil, který je potřeba udržovat v čistotě jsou i podsedáky. Není nic horšího, než špinavý podsedák, o který se může host umazat. I ty byste měli pravidelně čistit. Nejen jejich povlaky, ale i výplně. Pokud používáte podsedáky na zahrádkách, měli byste je také pravidelně impregnovat. Prát podsedáky byste měli na ruční program na 30 °C. Po vypraní je však potřeba nechat je pořádně vyschnout, jinak by mohly začít plesnivět.Čištění pracovního oblečení
Kategorií samo pro sebe je oblečení personálu. Servírky a číšníci potřebují mít čisté a úhledně vyžehlené pracovní oblečení i zástěru. To samé platí o kuchařských rondonech a dalším oblečení.Než marně přemýšlet o tom, jak vyprat rondon nebo zástěry pro servírky, vyplatí se zařídit prádelnu nebo čistírnu, kam budete vše posílat hromadně. Když budete posílat všechno prádlo do čistírny, ušetříte si spoustu starostí a vaši zaměstnanci budou rádi, že se nemusí starat o praní. Navíc tak zajistíte, že bude vše kvalitně vypráno a vyžehleno.