Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak prát a čistit pelíšky pro zvířecí mazlíčky?

02. 08. 2024

Jak prát a čistit pelíšky pro zvířecí mazlíčky?

Máte doma zvířecího parťáka? Pak má určitě nějaké své místo nebo pelíšek. Mít domácího mazlíčka je sice krásné, ale taky to s sebou nese spoustu povinností – venčení, návštěvy veterináře, koupání, krmení a také čištění pelíšku. V tomto článku se podíváme na nejlepší způsoby, jak správně prát a čistit pelíšky pro vaše mazlíčky.

Udržování pelíšků v čistotě je nezbytné pro zdraví a pohodu vašich zvířátek. Pravidelné praní a čištění pelíšků pomáhá předcházet vzniku nepříjemných pachů, alergenů a škodlivých bakterií.

Proč je důležité čistit pelíšky pravidelně?

Čistota pelíšků má zásadní vliv na zdraví vašich mazlíčků i pro pohodu všech obyvatel vaší domácnosti. Pravidelné praní a čištění pelíšků přináší hned několik výhod:

  1. Prevence alergií – zvířecí srst, prach a jiné alergeny, které se hromadí v pelíškách, mohou způsobit alergické reakce u vás i vašich mazlíčků.
  2. Zdravé prostředí – čisté pelíšky zabraňují množení bakterií a parazitů, což přispívá k celkovému zdraví mazlíčků, vás i vašich rodinných příslušníků.
  3. Pohodlí a komfort – vaši mazlíčci se budou cítit pohodlněji a klidněji v čistém pelíšku, což přispívá k jejich duševnímu zdraví.

Jak často čistit pelíšky?

Frekvence čištění pelíšků závisí na několika faktorech, včetně typu zvířete, velikosti pelíšku i pejska nebo kočičky i toho, jak často ho váš mazlíček používá. Obecně platí následující doporučení:

  • Pelíšky pro malé psy a kočky stačí čistit jednou za dva týdny.
  • Pelíšky pro středně velké a velké psy čistěte jednou týdně.
  • Pelíšky pro zvířata s alergiemi nebo kožními problémy čistěte alespoň jednou týdně nebo častěji podle potřeby. To samé platí i pro praní dek a pelíšků starších pejsků, kteří mají problémy s udržením moči a podobně.

Na způsob údržby pelechu se vyplatí myslet už při jeho výběru. Pořiďte pejskovi pratelný pelech, a pokud máte většího pejska, pořiďte pelech se snímacími potahy, které můžete prát opakovaně. Pokud je pelíšek velký a nevejde se vám do pračky můžete ho čistit pomocí stroje na čištění koberců, ručně nebo ho posílat do čistírny.

Příprava na praní a čištění pelíšků

Než začnete pelíšek pro psy nebo kočky prát, je důležité provést několik kroků:

Odstraňte veškeré volné nečistoty

Začněte tím, že odstraníte veškeré volné nečistoty z pelíšku (drobky, zbytky pamlsků apod.). Použijte vysavač nebo ruční kartáč k odstranění chlupů, prachu a jiných nečistot.

Odstraňte skvrny

Pokud jsou na pelíšku pro psa nějaké skvrny, je nezbytné je před praním odstranit. Ideálně použijte odstraňovač skvrn bezpečný pro domácí mazlíčky nebo směs jedlé sody a vody. Naneste přímo na postižená místa a nechte několik minut působit. Pomocí čistého hadříku nebo houbičky skvrnu jemně setřete. Postup opakujte, dokud skvrna nezmizí.

Prozkoumejte materiál a instrukce na praní

Různé materiály vyžadují různé způsoby praní a čištění. Aby pelíšek zvířeti dlouho sloužil, je potřeba pelíšek správně prát. Pečlivě si proto přečtěte štítek s pokyny na praní, který by měl být připevněn k pelíšku. Štítek si raději uschovejte, abyste vždy věděli, jak máte pelíšek prát.

Jak správně prát pelíšky pro zvířecí mazlíčky

Praní v pračce

Pokud je pelíšek vhodný pro praní v pračce, máte celkem vyhráno. Když se pelíšek vejde do pračky, můžete se řídit tímto postupem:

  1. Použijte jemný prací prostředek – vyberte prací prostředek, který je vhodný pro citlivou pokožku a neobsahuje agresivní chemikálie. Rozhodně se vyhněte aviváži a parfémovaným pracím práškům.
  2. Nastavte vhodný programPerte alespoň na 60 °C, protože psí srst je mastná a pračka se po praní ve studené vodě těžko čistí. Můžete přidat trochu sody, aby se voda změkčila a špína lépe pouštěla.
  3. Použijte další máchání – abyste měli jistotu, že v pelíšku nezůstanou zbytky pracího prostředku, přidejte extra cyklus máchání.

Ruční praní

Pokud pelíšek není vhodný pro praní v pračce, rozhodně nevzdávejte praní a čištění. Můžete ho totiž prát ručně:

  1. Napusťte vanu nebo umyvadlo vlažnou vodou a přidejte malé množství jemného pracího prostředku.
  2. Pelíšek důkladně ponořte do vody a jemně ho mněte, aby se nečistoty rozpustily.
  3. Opláchněte ho čistou vodou, abyste se ujistili, že jste odstranili všechny zbytky pracího prostředku. Jinak byste mohli pejskovi či kočičce ublížit.

Jak správně sušit pelíšky pro zvířecí mazlíčky

Sušení v sušičce

Pokud je pelíšek vhodný pro sušení v sušičce, zvolte nízkou teplotu a jemný cyklus sušení. Přidejte několik čistých ručníků, aby se sušení urychlilo a zamezili jste tvorbě žmolků.

Sušení na vzduchu

Pokud pelíšek není vhodný pro sušení v sušičce, nechte ho uschnout na vzduchu. Rozložte pelíšek na rovný povrch a pravidelně ho otáčejte, aby rovnoměrně schnul.

Čištění specifických druhů pelíšků

Pelíšky z paměťové pěny

Pelíšky z paměťové pěny byste neměli máchat ve vodě. Místo toho použijte jemný čisticí prostředek a vlhký hadřík k očištění povrchu. Nechte pěnu důkladně vyschnout na vzduchu.

Voděodolné pelíšky

Voděodolné pelíšky se obvykle vyrábí z materiálů, které lze snadno otřít. Použijte vlhký hadřík a jemný čisticí prostředek k odstranění nečistot a skvrn. Pro hloubkové čištění můžete pelíšek ponořit do vlažné vody s jemným pracím prostředkem a poté důkladně opláchnout.

Tipy na udržení čistých pelíšků mezi praním

  1. Použijte potahy a deky, které lze snadno prát a vyměňovat, což usnadňuje udržování čistoty pelíšku.
  2. Pravidelně pelíšek vysávejte, abyste odstranili chlupy, prach a nečistoty.
  3. Použijte antibakteriální spreje, které pomohou eliminovat bakterie a pachy mezi praním.
  4. Čisté a hygienické pelíšky jsou klíčové pro zdraví a pohodu vašich zvířecích mazlíčků i ostatních obyvatel vašeho domova.

Pokud si nejste s čištěním pelíšku vašeho mazlíčka jistí, pošlete ho k nám a my se o něj postaráme. Domů se vám vrátí čistý a voňavý pelíšek, kam si váš miláček jistě rád půjde odpočinout a vymýšlet další lumpárny.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment