Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Přírodní materiály vhodné do letních dní a péče o ně

10. 08. 2020 Nikola Havlíčková

Přírodní materiály vhodné do letních dní a péče o ně

Léto je v plném proudu a nutí nás přemýšlet nad obsahem šatníku. V horkých dnech si zaslouží pozornost lehké, savé, na dotek příjemné a především prodyšné materiály. Ty lze najít jak ve světě syntetiky, tak v přírodě. Dáváte-li přednost přírodním, udržitelným či ekologickým variantám oděvů, rozhodně máte čím letní šatník vyzdobit.

K asi nejtypičtějším letním materiálům patří bezpochyby všem známá bavlna. Tento materiál získal na oblibě díky své prodyšnosti nejen v horkých dnech. Bavlněné plátno se vyrábí z vláken bavlníku, čímž se řadí k přírodním materiálu. Díky své přírodní povaze je oproti jiným materiálům, a to především těm syntetickým, vhodný i pro dětskou a citlivou pokožku. V letních dnech její výhoda spočívá ve skvělé absorpci vlhkosti a zmiňované prodyšnosti.

Praní, sušení i žehlení bavlněných oděvů není žádná věda. Obecně lze říct, že bílá bavlna snese i vyšší teploty, u té barvené hrozí při praní při vyšších teplotách vyblednutí, a tak se doporučuje prát do 60°C. Odlišnosti v péči o bavlněné kousky by mohly nastat v případě příměsí. Polyester či elastan jsou těmi nejpoužívanějšími doplňky, které mění charakter celého kousku. V takovém případě je důležité řídit se instrukcemi uvedenými na štítcích jednotlivých oděvů.

Bambus je dalším přírodním materiálem, který je pro fungování během letních dnů velmi sympatický. Díky svým vlastnostem se bambusové oděvy stávají stále více populárnějšími. Rovněž jako bavlna je bambus vysoce prodyšný, velmi příjemný na omak a má výbornou savost. Kromě toho má i antibakteriální a termoregulační vlastnosti, takže v létě dokáže příjemně chladit a v zimě zahřát. Jeho obliba roste i díky schopnosti neutralizace pachů a vhodnosti pro alergiky.

Bambusové prádlo by nemělo přijít do kontaktu s aviváží. Ta totiž znehodnocuje jeho funkční vlastnosti. I sušičce by se oblečení z bambusu mělo vyhýbat obloukem. Praní v pračce není vyloučeno, avšak pokud možno použijte na oblečení šetrné programy a perte do 30°C. Opět však platí řídit se především instrukcemi na štítku oděvu.

Vzdušnost, pevnost a odolnost nabízí i len. I ten má své postavení mezi materiály vhodnými do parných dní, neboť nabízí chladivý efekt a nelepí se na tělo. Jedná se o lehký, ale zároveň velmi pevný přírodní materiál, který má však jednu nevýhodu kvůli své nízké pružnosti má tendence k mačkavosti. K té se váží i obtížnosti při žehlení.

Z důvodu snadného zmačkání se nedoporučuje lněné oblečení ždímat. Prát je lze při teplotách do 60°C a nejvhodnější sušení je to přirozené, tedy pověšení na šňůru. A během žehlení snese vysoké teploty.

Mezi přírodními materiály vhodnými pro letní sezónu je i konopí. Jako již zmíněné materiály se chlubí skvělou prodyšností. Schopnost savosti je pro konopné oblečení rovněž typická. Konopí je výjimečné svými antibakteriálními a antiseptickými vlastnostmi, díky nimž odolává plísni a dokonce tlumí kožní onemocnění. Navíc obsahuje ochranný UV filtr. Zajímavé je, že konopné oblečení je odolné vůči molům.

Péče o konopné kousky má svá pravidla, která jsou sepsána na štítcích konkrétních oděvů. Obecně platí, že by se stejně jako bambusové oblečení nemělo dávat do sušičky. Je možné je prát na klasický program při teplotě 40°C. Žehličku pro žehlení konopného oblečení je nejvhodnější nastavit na nejnižší možný stupeň.

Nejste-li si jisti, zdali perfektně rozumíte štítkům na oblečení či zkrátka máte strach, že své oblíbené lněné kalhoty, bambusové šaty či bavlněnou košili zničíte v pračce nebo v sušičce, nemějte strach obrátit se na profesionály v čistírnách a prádelnách. Ti zaručeně vědí, co dělají a jakou péči který konkrétní materiál potřebuje.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment