Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak správně pečovat o bavlněnou roušku?

06. 04. 2020

Jak správně pečovat o bavlněnou roušku?

Rouška – v poslední době asi nejskloňovanější a nejvyhledávanější slovo v České republice. V podstatě přes noc se stala nedílnou součástí našeho života. Vzhledem k tomu, že jich není nikde dost, opatřuje si je každý, jak umí. Nejčastěji se šijí z bavlněné látky a používají se opakovaně. Proto je potřeba se o ně řádně starat.

Bavlněná rouška dokáže zachytit téměř 80 % všech vykašlaných infekčních částic. Její účinnost lze tedy srovnat s chirurgickou rouškou, kterou používají lékaři v nemocnici.  Aby však rouška správně fungovala a chránila vaše okolí před koronavirem i jinými nákazami, musíte s ní také správně nakládat. To znamená správně ji nasazovat, nosit, snímat i udržovat.

Nasazování roušky

Předtím než si budete roušku nasazovat, umyjte si ruce mýdlem nebo použijte dezinfekci na ruce. Dotýkejte se roušky pouze na okrajích, ideálně se dotýkejte pouze kalounů nebo gumiček. Vyhýbejte se střední a přední části roušky.

Roušku byste měli nosit přes nos a ústa, nenoste ji na krku ani pod nosem, tím se její účinnost hodně snižuje.

Nošení roušky

Během nošení roušky se jí nedotýkejte. Roušku byste měli pravidelně měnit, nejlépe každou hodinu. Pokud mluvíte nebo jste mezi větším množstvím lidí, měňte ji klidně častěji. Z tohoto důvodu byste měli mít u sebe více roušek, které můžete měnit. Když je rouška navlhlá, její účinnost klesá, abyste měli jistotu, že je rouška funkční, měňte ji opravdu pravidelně.

Údržba roušky

Nebezpečí infekce je největší ve chvíli, kdy manipulujete s použitou rouškou. Při jejím snímání proto buďte opatrní a dotýkejte se pouze kalounů nebo gumiček. Roušku odkládejte ideálně do uzavíratelné nádoby. Venku ji uložte do pytlíku, abyste zabránili kontaminaci okolí. Potom si nezapomeňte řádně umýt a vydezinfikovat ruce.

Použité roušky je potřeba sterilizovat. K dezinfekci roušky nejlépe poslouží její vyvaření. Vyvařovat je můžete v hrnci, kde je necháte projít varem minimálně 5 minut a potom je usušíte. Roušky můžete prát i v pračce, ale v tom případě k nim nepřidávejte jiné prádlo.

Některé studie podobných typů koronavirů tvrdí, že virové částice jsou zničeny již při teplotě 60 °C po 30 minutách praní, ale pro jistotu zvyšte teplotu na 90 °C. Roušku nesterilizujte v mikrovlnné nebo běžné troubě, hrozí vznícení.

Po usušení je potřeba roušky vyžehlit, ideálně napařovací žehličkou. Pokud nemáte napařovací žehličku, tak zvolte nejvyšší stupeň a žehlete látku po dobu 5 minut.

Čisté a vyžehlené roušky skladujte na suchém a čistém místě. Dbejte na dezinfekci prostoru, kde roušky skladujete. Dbejte na to, aby se nedostaly čisté roušky do kontaktu s těmi použitými.

Nošení roušky a její pravidelné měnění pomáhá zastavit šíření koronaviru ve společnosti. Sice neochráníte nošením roušky sebe, ale chráníte tím své okolí, rodinu a přátele. V současné době navíc platí, že se na veřejnosti bez roušky nesmíme pohybovat, je proto rouška naprostou nutností.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment