Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Revoluce v módě: Oblečení z 3D tiskárny

22. 02. 2024

Revoluce v módě: Oblečení z 3D tiskárny

Pokrok nezastavíš! Od doby, kdy spatřily světlo světa 3D tiskárny, objevují se neustále nové a nové způsoby, jak je využít. Kromě tisku součástek do automobilů či elektronických výrobků pronikly i do lékařství a vypadá to, že brzy nás budou i oblékat. Pojďte se s námi podívat na to, jaká je budoucnost oblečení z 3D tiskárny.

Oblečení z 3D tiskárny lze považovat vedle kávového oblečení a oblečení z ovocného odpadu za další nový trend v módě. Možná se ptáte, jak může tato inovace ovlivnit váš šatník. Přinášíme vám proto komplexní pohled na vše, co potřebujete vědět o oblečení z 3D tiskárny.

Kde se vzalo oblečení z 3D tiskárny?

Na začátek trochu historie. Oblečení z 3D tiskárny není výstřelek posledního roku nebo dvou. První šaty z látky vyrobené s pomocí 3D tiskárny předvedla už před deseti lety americká modelka Dita Von Teese na přehlídce v New Yorku. Šaty tehdy tvořilo sešitých 17 kusů látky z 3D tiskárny a byly posety 13 tisíci krystaly Swarovski. To samo o sobě svědčí o tom, že si tento módní kousek mohl dovolit jen málokdo. 

Nicméně doba pokročila a s ní i technologie, 3D tiskárny jsou mnohem rozšířenější a dostupnější. V současné době je oblečení z 3D tiskárny mnohem levnější a šíří se do světa. To předvedl nedávno v Paříži módní návrhář Emeric Tchatchoua, který proslul svou neuvěřitelnou kreativitou a originalitou. Je známý pro svůj cit pro neotřelé grafické potisky a velkorysé krejčovské kreace. Právě pro jeho schopnosti si ho pro spolupráci vybrala automobilka Peugeot. Vzniklo tak partnerství, které přineslo ovoce v podobě bundy Peugeot-Tchatchoua. Bunda využívá optickou iluzi a díky motivu vytvořeného 3D tiskem měnícím barvu v závislosti na úhlu pohledu.

Vytištěné oblečení však nepatří jen na přehlídková mola. Velké světové značky rozhodně neotálejí a do výroby oblečení na 3D tiskárnách se už pustili. Například Adidas začal s výrobou modelu svých tenisek na 3D tiskárně už v roce 2017. Od prvních kolekcí se boty z 3D tiskárny značně posunuly a nyní se vyrábí touto technologií především boty na běh.

Současnost a budoucnost 3D oblečení

Nyní se na 3D tiskárnách především vyrábí potisky na mikiny a trička, nicméně vědci v americkém MIT vyvíjí 3D tiskárnu, která by mohla nahradit pletací jehlice. Skupina odborníků zveřejnila software InverseKnit, který dokáže z fotografie automaticky rozpoznat vzor pleteného kusu oblečení a převést ho do digitalizované podoby, díky tomu ho pak uživatel může následně znovu zreprodukovat. Do budoucna by si tak každý mohl uplést doma rukavice, šálu, svetr nebo cokoliv jiného bez toho, aby se učil plést. A to všechno navíc za zlomek času.

Oblečení přizpůsobené vaší postavě 

Revoluční technologie umožňuje návrhářům a tvůrcům vyrábět šaty a další kousky, mnohem rychleji a také z ekologických materiálů. Což je jednou z velkých výhod oblečení z 3D tiskárny.

Dalším z hlavních benefitů oblečení z 3D tiskárny je možnost získat oblečení přesně vám na míru. Už tedy nebudete muset dělat žádné kompromisy na úkor pohodlí a elegance. Každý kousek je navržen s ohledem na vaši postavu, což zaručuje perfektní střih a vzhled.

Udržitelná móda na špičkové úrovni

Svět módy se stále více zaměřuje na udržitelnost. Oblečení z 3D tiskárny se ukazuje jako jedna z možností, jak závazkům v udržitelnosti dostát. Tato metoda výroby minimalizuje odpad a používá ekologické materiály, což z ní činí šetrnou volbu pro naši planetu. Pokud se podaří vhodně kombinovat výrobu oblečení na 3D tiskárnách s ekologicky vyrobenými vlákny jako jsou kávová vlákna nebo například Microsilk či vlákno z ovocného odpadu, pak stojíme na prahu opravdové módní revoluce.

Oblečení z 3D tiskárny totiž není pouze módní výstřelek, je to investice do budoucnosti módy. S rostoucím zájmem o tuto technologii se očekává, že bude stále běžnější tisknout si oblečení na 3D tiskárně.

Do budoucna se dá předpokládat, že oblečení z 3D tiskáren se bude přesouvat z módních mol na ulice a do našich šatníků. Je dokonce možné, že si budeme doma tisknout vlastní garderobu podle vzorů, které si stáhneme z internetu. Co myslíte, budeme na dovolenou místo kufru plného oblečení vozit 3D tiskárnu a oblečení podle potřeby si budeme tisknout na místě? 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment