Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak prát a čistit ubrusy, podsedáky a další restaurační textil?

30. 06. 2020

Jak prát a čistit ubrusy, podsedáky a další restaurační textil?

Provozovat restauraci je v současné době téměř adrenalinový sport. Existují však způsoby, jak si podnikání trochu ulehčit. Stačí si jen pro své podnikání najít ty správné partnery. Jedním z nich může být naše on-line čistírna, která vám pomůže postarat se o čisté ubrusy, podsedáky i pracovní oblečení.

Vizitkou každé restaurace je její čistota, čisté ubrusy a čistě a pěkně ustrojený personál. Součástí hodnocení vašich zákazníků je totiž i čistota, výzdoba a zařízení interiéru včetně detailů, jako je například ubrus. Ubrusy jsou v restauracích velmi důležité, dotváří totiž celkovou atmosféru.

V současné době si můžete vybírat z nejrůznějších tvarů, barev, velikostí a materiálů. Právě materiál je určujícím faktorem při rozhodování. Ve větších provozech je vhodné vybírat ubrusy z látek, které jsou odolnější a snadno se čistí.

Vsaďte na teflonovou úpravu

Zatímco v minulosti vévodily restauracím bavlněné ubrusy, nyní se od tohoto trendu ustupuje. Velkou popularitu si získávají polyesterové ubrusy s teflonovou úpravou. Výhodou této úpravy je to, že pokud se na ubrus vylije tekutina, zůstane na povrchu a je možné ji setřít hadříkem. Ubrus zůstanou déle čisté a nemusí se prát pořád dokola. Tím šetříte peníze za prádelnu i životní prostředí.

Skvrny od kávy nebo červeného vína odstraníte vypráním na 40 °C. Vzhledem k tomu, že rychle schne, budete ho moci brzy použít znovu. Při praní nepoužívejte bělicí prostředky, abyste nepoškodili barvu ubrusu. Teflonový ubrus by se neměl ani mandlovat nebo sušit v bubnové sušičce. Suchý ubrus pak stačí vyžehlit s teplotou 150 °C, tím obnovíte teflonovou úpravu ubrusu.

Dalšími výhodami polyesterových ubrusů je stálá barevnost a fakt, že se nesráží ani při častém praní. Kromě toho zůstávají ubrusy i tvarově a rozměrově stejné a jsou odolné vůči mastnotě, ohni, žvýkačkám a žmolkům. Přesto, že je polyester umělý, působí velmi pěkně a elegantně.

Materiálů, které se používají pro výrobu ubrusů, látkových ubrousků a dalšího textilu je však mnohem více. Vedle polyesteru je oblíbený například damašek ze 100% bavlny nebo směsový damašek.
Jako provozovatele restaurace vás však bude jistě zajímat i údržba a její nákladnost. Pokud máte ubrusů dostatek, můžete je pravidelně měnit a do prádelny je posílat jednou za čas.

Čištění podsedáků

Další textil, který je potřeba udržovat v čistotě jsou i podsedáky. Není nic horšího, než špinavý podsedák, o který se může host umazat. I ty byste měli pravidelně čistit. Nejen jejich povlaky, ale i výplně. Pokud používáte podsedáky na zahrádkách, měli byste je také pravidelně impregnovat. Prát podsedáky byste měli na ruční program na 30 °C. Po vypraní je však potřeba nechat je pořádně vyschnout, jinak by mohly začít plesnivět.

Čištění pracovního oblečení

Kategorií samo pro sebe je oblečení personálu. Servírky a číšníci potřebují mít čisté a úhledně vyžehlené pracovní oblečení i zástěru. To samé platí o kuchařských rondonech a dalším oblečení.

Než marně přemýšlet o tom, jak vyprat rondon nebo zástěry pro servírky, vyplatí se zařídit prádelnu nebo čistírnu, kam budete vše posílat hromadně. Když budete posílat všechno prádlo do čistírny, ušetříte si spoustu starostí a vaši zaměstnanci budou rádi, že se nemusí starat o praní. Navíc tak zajistíte, že bude vše kvalitně vypráno a vyžehleno.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment