Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Historické okénko: školní uniformy

14. 09. 2020 Nikola Havlíčková

Historické okénko: školní uniformy

Nastal návrat žáků a studentů do školních lavic a učeben. Někteří šli do školy s chutí, jiní s odporem. A někteří dokonce ve školních uniformách. Ty sice nejsou v naší republice běžným jevem, ale i přesto se s nimi na jistých soukromých školách setkáme. Ve světě jsou však rozšířeny podstatně více, a to především v Americe a v Asii. Když tu máme září a začátek nového školního roku, vychutnejme si malou dějepisnou přednášku na téma školních uniforem v České republice.

Česká republika opravdovou tradici v tomto směru nemá. Za původem uniforem musíme hluboko do minulosti. Až do 14.století, do období, kdy byl v českých zemích vybudován jeden z našich největších skvostů – Univerzita Karlova. Jistou formu uniforem nosili univerzitní profesoři i studenti. Uniforma samozřejmě nevypadala jako ta dnešní. Šlo o jakýsi košilový stejnokroj v červené či fialové barvě. Používaly se pouze několik desetiletí a na přelomu 15. a 16. století bylo jejich nošení zrušeno.

Celkové rozšíření školních uniforem v Evropě nastalo až o mnoho let později, v 19.století. Uniforma se skládala z fraku a úzkých kalhot. U nás se o nich začalo debatovat v době Československa a to v souvislosti se socialistickou propagandou. Dle vzoru Sovětského svazu se na uniformy nahlíželo jako na nástroj k podpoře rovnosti mezi žáky. Další debaty o zavedení uniforem na školách zaznívaly počátkem 21.století kvůli zprávám o šikaně. Ve stejné době vzniklo soukromé gymnázium, kde se uniformy skládají z bílých košil, kravat, sáčka a několika druhů kalhot pro chlapce a z vest s bílou halenku, áčkových sukní či modrých kalhot pro děvčata.

Za určitou formu školních uniforem lze považovat i oblečení studentů hotelových a obchodních škol a různých gastronomických oborů, kde pro výkon praxe studenti potřebují pracovní oblečení. Mezi ně můžeme řadit rondony, zástěry či pláště.

Další stejnokroj, který je pro vzdělávání typický, je talár. Historie tohoto splývavého roucha sahajícího od krku až po kotníky má původ ve středověku. Talár sloužil nejen na poli akademickém, ale i církevním. Původně byl oděvem skutečně akademickým a je v této sféře využíván dodnes především na promocích, kdy jej oblékají nejen studenti, ale i rektor a univerzitní učitelé.

Abyste vy nebo vaše ratolesti byli do školy vypraveni jako ze škatulky, je potřeba se o oblečení, ať už přímo o uniformy či formálnější oděvy, správně starat, aby dobře a dlouze sloužilo. Čistírenské služby Cleany.cz se zaměřují na všechny možné oděvy, které studenti do školy oblékají. V sekci pracovního oblečení je k vidění zmiňovaný talár i čepice k taláru pro vysokoškoláky a pedagogický sbor, dále pláště, rondony či zástěry. Kategorie kancelářského oblečení pak nabídne čištění košil a halenek, skládaných sukní, sak, vestiček nebo kostýmů. A pod Volnočasovým oblečením se skrývají klasická trička, džíny, mikiny, kalhoty a další. Veškerá školní výzbroj bude se službou Cleany.cz perfektně ekologicky vyčištěna a nažehlena.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment