Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Co jste o čokoládě nevěděli?

13. 09. 2024

Co jste o čokoládě nevěděli?

Čokoláda! Asi nejoblíbenější sladkost na světě! Milují ji malí i velcí, pevnou, tekutou i zmrzlou. Pokud patříte mezi její milovníky, jistě se vás zaujmou i zajímavosti, které se nám podařilo o čokoládě dát dohromady.

Máme pro vás pár faktů, které jste o této sladké pochoutce nejspíš nevěděli. Podívejte se na ně a schválně si zkuste popravdě říct, co jste věděli a co ne.

Čokoláda pochází ze Střední Ameriky

Čokoládu si jako první na světě užívali obyvatelé Střední Ameriky. Kakaové boby se tam konzumovaly už před 3 000 let. V té době se čokoláda pila jako nápoj, v pevném stavu se konzumuje teprve 160 let. Nápoj, který si připravovali starověcí Mayové, byl nahořklý, proto ho dochucovali kořením, medem nebo chilli.

Kakaové boby přivezl Kryštof Kolumbus

Boby z kakaovníku přivezl do Evropy v roce 1502 Kryštof Kolumbus. Jenomže tehdejší šlechtu jejich hořká chuť neoslovila. Všechno se změnilo až v roce 1544, kdy španělský princ Filip ochutnal čokoládový nápoj oslazený cukrem. Čokoláda se rázem stala oblíbeným nápojem vysoké společnosti.

První čokoládové bonbony pocházejí ze Švýcarska

V 17. století spustili výrobu belgických pralinek a Švýcarsko se stalo velmocí ve výrobě čokolády. 

První čokoláda na světě se objevila v 19. století

Roku 1828 spatřilo světlo světa kakaové máslo a od toho pak byl jen krůček k tomu, aby vznikla první čokoláda v pevném stavu. První čokoládová tyčinka se objevila roku 1847 a od té doby se stala jednou z nejoblíbenějších cukrovinek na světě.

Čokoláda prospívá zdraví

Čokoláda se může na první pohled zdát být nezdravou. A je fér říct, že obsahuje velké množství energie. Na druhou stranu je čokoláda plná živin, obsahuje proteiny, vitamin B2, vápník, železo, měď, zinek, hořčík a antioxidanty. 

Pro psy je čokoláda jedovatá

Čokoláda obsahuje teobromin, látku, která účinkuje podobně jako kofein, jen ne v takové síle. Je to však důvod, proč byste neměli čokoládu dávat pejskům, protože teobromin je pro ně jedovatý.

Jak se zbavit čokolády z oblečení?

Čokoláda je skvělou pochoutkou, ale někdy dokáže pořádně zarmoutit. Když kousek skončí na oblečení, ubrusu, sedačce nebo koberci, mnoho lidí začne panikařit. Není to však nutné, čokoláda je sice silný soupeř, ale dá se porazit. Jednoho se však držte v každém případě – čištění neodkládejte.

Čokoládu čistěte hned

Na nic nečekejte a snažte se čokoládu dostat z oblečení hned. Šetrně odstraňte silnější vrstvy (třeba neostrou částí kuchyňského nože, nebo lžičkou). Obraťte oblečení a opláchněte skvrnu pod tekoucí vodou, ať nabouráte její strukturu.

Čokoládu a kakao nejlépe vyčistíte mlékem

Zní to zvláštně, ale je to tak. Na čokoládové skvrny skutečně nejlépe funguje mléko. Vyzkoušejte tedy čokoládovou skvrnu vyčistit pomocí mléka.

  1. Připravte si misku s vlažným až horkým mlékem a houbičku na mytí nádobí.
  2. Houbičku namočte do misky tak, aby celé nasákla mlékem.
  3. Nejprve se skvrnu pokuste odstranit krouživými pohyby pomocí drsnější strany houbičky.
  4. Poté houbičku otočte a její hladkou stranou dokonale dočistěte látku od skvrny.
  5. Mléko nechte ještě několik minut působit.
  6. Poté přeperte látku v pračce nebo ručně.

Tak co, jak na tom s čokoládou jste? Obstáli jste, nebo jsme vás některými fakty rozpustili jako čokoládu?

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment