Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Zimní oblečení před uložením vyčistěte

24. 03. 2020

Zimní oblečení před uložením vyčistěte

Zimní sezóna skončila a vás čeká uložení a čištění zimních bund, kabátů i lyžařského oblečení. Než se pustíte do zběsilého praní a sušení, zadržte a raději věnujte pár minut čtení. Díky tomu si můžete ušetřit nepříjemné překvapení i hodně peněz.

Vyznat se v tom, co do pračky můžete s klidem hodit a co by pobyt v ní nemuselo přežít ve zdraví, není úplně snadné. Proto se vždy řiďte informacemi, které najdete na štítku, ty vám napoví, jak s oblečením zacházet co nejšetrněji.

Lyžařské oblečení

O tom, jak prát lyžařské kalhoty a bundy panuje spousta mýtů. Tím nejrozšířenějším je to, že by se nemělo takové oblečení prát vůbec, protože praní ničí membrány. Opak je ovšem pravdou, právě pot a špína membrány zanáší, a tím snižuje prodyšnost nepromokavého oblečení.

Jak tedy prát bundu nebo kalhoty z dutého vlákna a jiných funkčních materiálů? Klidně v pračce, jen zapomeňte na aviváž, ta by membrány opravdu zničila. Ideální je praní na šetrný program při maximální teplotě 40 °C za použití speciálních přípravků. Nezapínejte ani program ždímání, které by vláknům mohlo ublížit. Oblečení zkrátka vyndejte z pračky a nechte při pokojové teplotě uschnout na ramínku.

Nezapomeňte funkční oblečení prát ve speciálních prostředcích, které dokáží materiálům vrátit jejich voděodolnost. Pokud budete o zimní sportovní oblečení dobře pečovat, vydrží vám mnohem déle funkční. Když se sníží jejich voděodolnost, je na čase použít impregnaci. V současné době jsou na trhu i přípravky, které umožňují impregnaci v pračce.

Čištění péřové bundy

Kategorií samo pro sebe je péřová bunda. Když se pustíte do čištění péřové bundy doma, perte ji ručně. Bundu vložte do vany s vlažnou vodou a speciálním čisticím prostředkem a nechte ji odmočit. Po nějaké době bundu jemně perte a máchejte. Výraznější skvrny před praním vyčistěte pomocí zubního kartáčku. Při sušení péřové bundy postupujte velice šetrně. Jemně vymačkávejte přebytečnou vodu. Potom ji položte na ručník a druhým ručníkem na ni tlačte, abyste dostali pryč zbylou vodu. Potom ji položte na vodorovnou podložku a sušte po dobu tří dnů, aby nedošlo k narušení vnitřních struktur. Bundu často natřásejte, aby uvnitř nevznikaly chuchvalce peří, které by začaly plesnivět.

Pro sušení můžete použít i sušičku, nastavte ji na nízký stupeň a sušte cca 15 minut. Přidejte do sušičky tenisové míčky, které rozmělní případné péřové chuchvalce.

Vyčistit je potřeba i kabáty

V zimě se však nenosí pouze sportovní oblečení. I to městské potřebuje před uložením na léto patřičnou péči. I tady platí, že byste se měli nejprve podívat na štítek svého oblíbeného kabátu. Pokud je váš zimní kabát vlněný nebo kožený, do čištění doma se raději nepouštějte vůbec a rovnou ho odešlete do čistírny, kde ho chemicky vyčistí ve speciálním stroji. To samé platí i o čištění kožených bund a kabátů, domácí čištění kůži neprospívá. Profesionálové v čistírně se postarají o šetrné čištění skvrn i pachů.

Kabáty jsou často vyrobené z bavlny, která by se při běžném praní poničila. O podšívce ani nemluvě, ta by se mohla scvrknout. Kabát byste tak mohli po vyprání rovnou vyhodit, což je k pořizovací ceně takových kousků více než nemilé. Doma se omezte pouze na odstraňování drobných suchých nečistot, to zvládnete pomocí samolepících válečků.

Pokud je bavlny v materiálu méně, můžete zkusit kabát vyprat doma ve vaně. Použijte pro praní studenou nebo vlažnou vodu a šetrný přípravek na bavlnu. Kabát osušte ručníkem a nechte doschnout na ramínku.

Když máte kabáty a bundy čisté a voňavé, je na čase je uložit k letnímu spánku. Pro tyto účely se hodí speciální obaly na šaty, kam oblečení uzavřete spolu s odpuzovačem škůdců. Ideální jsou pro tyto účely levandule, skořice nebo rozmarýn. Množení molů ve skříních zabráníte pravidelným větráním skříní. Ideálně každé dva měsíce pusťte do skříně čerstvý vzduch, chlad a světlo.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment