Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Staňte se jedním z moderních rytířů v padnoucím obleku

18. 07. 2017 Ráchel Smékalová

Staňte se jedním z moderních rytířů v padnoucím obleku

Rytíři v brnění vymřeli. Moderní lamači ženských srdcí vyměnili železné brnění za perfektně padnoucí oblek a taktní chování. Jak být jedním z nich?

Staňte se jedním z moderních rytířů

Zahoďte o dvě čísla větší oblek s širokými nohavicemi sahajícími až ke špičce bot a obřími ramenními vycpávkami. Správná velikost a péče o nový oblek z vás udělá gentlemana na roztrhání. Naučíme vás, jak si oblek správně vybrat a jak se o něj následně starat.

Oblek, přítel pro každou situaci

Nosíte oblek každý den? Možná v něm dobíháte metro, oslňujete obchodní partnery nebo pojídáte tapas s potenciálními klienty. A třeba to máte právě naopak! Oblek je pro vás oděvem jen pro speciální příležitosti, na které se s trochou štěstí dostanete jednou za rok. Ať je to jak chce, materiál obleku se utahá. Hýbete se a látka se krabatí, mačká, přehýbá. Oblek se s takovým nasazením začne brzy opotřebovávat. Jenže co dál? Jak můžete prodloužit životnost svého parťáka?

Takhle to má oblek rád!

Prvním krokem překvapivě není čistírna. Ačkoli služba Cleany zaručuje šetrné zacházení s oděvy, technické čištění i přesto přispívá k obnošení látky. Ekologická technologie TRITON, kterou služba Cleany používá, je šetrná k přírodním i syntetickým materiálům. K čištění se navíc nepoužívají žádné chemické látky.

Časté praní poškozuje látku

Bohužel to nelze nijak ovlivnit. Stejně to funguje při praní bavlněného trička nebo džínů. Čím častěji daný kus oblečení nosíte, tím dříve ho perete. Následkem toho dochází k onomu utahání vláken. U každodenně nošeného obleku s čistírnou počítejte minimálně každý měsíc. Při příležitostném nošení alespoň dvakrát za sezónu - na začátku a na konci.

Začněte správným uskladněním a větrejte

Obleky nikdy neskládejte. Vždy je věšte na robustní dřevěná ramínka, která vyplní prostor pro ramena. Oblek nechte pravidelně volně viset v dobře větrané místnosti. Zbavíte se tak nežádoucích pachů. Pokud na to nemáte dost času, vytvořte si volný prostor v šatně. Oblek by se z žádné strany neměl dotýkat jiných kousků oblečení.

Žehlička je největší nepřítel

K nejčastějšímu poškození dochází při žehlení klasickou domácí žehličkou s napařovacím programem. Vysoká teplota zaručeně poškodí vnitřní systémy látky. Na první pohled možná nic nepoznáte, ale škoda se projeví záhy během užívání. Pak už chybu nenapravíte. Vlákna budou nenávratně poškozená. Investujte do steameru, tzv. napařováku. Kromě narovnání látky dokáže částečně odstranit pach. Jeho cena se pohybuje v rozmezí 3 až 6 tisíc korun. Streamer využije i vaše žena na hedvábnou halenku nebo šaty. Steamer je velmi rychlý, efektivní a funguje  stejně skvěle i během žehlení košil.

Kartáč, součást každého obleku

Většina obleků se šije z vlněných materiálů. Stejně jako všechny přírodní materiály, i vlna potřebuje péči a trochu lásky. Vlna na sebe snadno nachytá prach a špínu, která je na první pohled zřejmá. Po každém nošení oblek kartáčujte. Existují speciální kartáče, které lze zakoupit v každém obchodě s obleky. Při kartáčování dodržujte správný směr - odshora směrem dolů. V opačném případě by došlo k poničení vláken. Jednou za čas přejeďte oblek čisticím válečkem pro odstranění vlasů, nachytaných chlupů či chuchvalců. Správná péče značně prodlouží životnost vašeho obleku.

Podle čeho se řídit při koupi?

Jak je to se sakem?

Oblek musí perfektně sedět v ramenou. Ramenní vycpávky v žádném případě neodstávají a nejsou příliš krátké. Sako si vyzkoušejte a postavte se těsně ke zdi. Pokud se látka v ramenní oblasti začne jakkoliv mačkat, vyberte si jinou velikost. Sako nesmí sahat níže, než pod zadek. V oblasti rozkroku nepřekračuje délku zipu.

Délka kalhot pod drobnohledem

Kalhoty bývají zúžené, či rovného střihu. Jejich délka končí u začátku tkaniček polobotek. Nezapomeňte na dlouhé a kvalitní ponožky. Ačkoliv si jich vy sám budete všímat minimálně, jedná se o podstatný detail. Všímavým očím rozhodně neunikne. Odhalené lýtko při dosednutí na židli je nežádoucí!

Pozor na knoflíky!

Dalším obtížným rozhodnutím je počet knoflíků. Moderní saka vhodná do práce i do společnosti mívají alespoň dva knoflíky. Zvažujete-li koupi obleku pro ležérnější příležitosti, sáhněte po saku s jedním knoflíkem.

Co si počít s manžetami?

Mezi současné trendy patří čouhající manžety. Starší generace manžety zastrkává do rukávů. Ale kdepak! Trendsetteři hlásají opak. Dejte si ale pozor, aby nelezly příliš daleko.

Špetka etikety na konec

Nevíte si rady s rozepínáním saka? Řiďte se jednoduchým pravidlem. Nechte sako vždy zapnuté. Při sezení si můžete sako rozepnout celé, jakmile ale vstáváte, synchronizujte své pohyby se zapínáním. U sak se dvěma knoflíky vždy zapínejte horní knoflík. Trváte-li na rozepnutém saku za každé situace, musíte nosit vestu. Ta je zapnutá celá a vždy.
 
S dnešním gentlemanským manuálem zvládnete všechno. Jak roli wingmana legendárního Barneyho Stinsona ze seriálu How I Met Your Mother, tak i Dona Drapera z Mad Mena. Oba si s vámi potřesou rukou a možné dojde i na poplácání po rameni. Mise Oblek splněna!

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment