Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak správně vyčistit koberec?

26. 05. 2020

Jak správně vyčistit koberec?

​Koberec je vedle plovoucí podlahy a lina jednou z neoblíbenějších podlahových krytin u nás. Plní i dekorační funkci, a proto je potřeba se o něj řádně starat, aby byl pořád v dobré kondici. Jak se o koberec dobře starat a jak šetrně a účinně odstraňovat nejběžnější skvrny, jsme se podívali v našem článku.

Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas přistoupit i k vyčištění koberce. Jak vyprat koberec a nezničit ho při tom? Existuje několik způsobů, ten nejvhodnější vždy vyberete podle materiálu, provedení, délce vlasu a také podle typu skvrny.

Ruční čištění koberce krok za krokem:

  1. Nejdříve koberec vysajte. Zbavíte ho tak prachu a větších nečistot.
  2. Při suchém čištění na celý povrch koberce nasypte prášek nebo naneste pěnu na čištění. Koberce s vyšším vlasem je potřeba prášek zapracovat pomocí kartáče. Pokud se rozhodnete pro mokré čištění, smíchejte prášek s vodou podle návodu na obalu a nanášejte hustou pěnu na koberec houbičkou.
  3. Nechte působit čistič po dobu, kterou doporučuje výrobce.
  4. Koberec důkladně vysajte.

Celoplošné čištění koberců

Celoplošné domácí čištění koberců patří do běžné údržby, díky které bude váš koberec ve formě a bude zářit barvami. Čistý koberec nejen perfektně vypadá, pomáhá i zlepšit ovzduší vašeho domova. Při čištění koberců totiž nejde jen o to, zbavit se viditelných skvrn, ale i o to koberec vyčistit do hloubky.

Suché čištění

Na koberce zašlé běžným provozem a stářím se perfektně hodí suché čištění. V drogerii seženete speciální prášek na čištění koberců na sucho, se skvělými absorpčními vlastnostmi. Prášek rovnoměrně vysypete na koberec, necháte působit podle návodu a následně ho vysajete. Suché čištění se hodí pro koberce s nízkou výškou vlasu. Pokud však doma máte bavlněný koberec, budete muset zvolit jiný způsob, pro ty je totiž suché čištění nevhodné.

Mokré čištění

Mokré čištění nebo také tepování koberce je vhodné pro všechny koberce a je účinnější než čištění suché, protože čisticí prostředky jsou více do hloubky. K mokrému čištění je potřeba vytvořit roztok (jeden díl pracího prostředku na čištění vlny s patnácti díly vlažné vody). Připravený roztok nanesete na koberec po celé ploše. Na místech, kde je znečištění silnější, tam použijte k odstranění vlhký hadr. Koberec je potřeba nechat pořádně vyschnout.

Nevýhodou mokrého čištění je délka usychání koberce. Zatímco po suchém čištění můžete koberec ihned používat, po mokrém musíte počkat, až koberec kompletně uschne. To může trvat i 24 hodin.

Strojové mokré čištění

O něco účinnější než ruční mokré čištění koberců je strojové mokré čištění, při kterém se dostane čisticí tekutina do koberce pod tlakem. Díky tlaku se prostředky dostanou přímo do vláken, kde se nečistoty rozpustí a vysají se spolu s tekutinou.
Výhodou strojového mokrého čištění je dokonalé odsání tekutiny, a tím i kratší doba schnutí koberce. Kromě toho, že se zkrátí doba sušení, zabrání se tak i tvorbě plísní a nedojde ani k zatuhnutí koberce.

Čištění pomocí páry

Koberec můžete čistit i pomocí páry. Při tomto čištění se používá pára zahřátá na 180 °C, pod tlakem 8 Bar. Proces funguje tak, že se do koberce vstřikuje horká voda se saponátem a nečistoty se odsávají speciálním vysavačem. Parní čištění koberců obstarávají specializované firmy, ale přístroj si můžete i zapůjčit.

Pro některé typy koberců však není vhodné žádný z těchto způsobů čištění. Je potřeba k nim přistupovat speciálně. Jsou to především perské a vlněné koberce.

Jak vyčistit perský koberec

K čištění perských koberců nepoužívejte chemii. K jejich čištění vám postačí jádrové mýdlo a vlažná voda a houbička. Na koberci vytvořte pěnu a koberec čistěte hlazením ve směru vláken. Poté koberec vyčešte a vysajte.
 
Více o čištění perských koberců

Jak vyčistit vlněný koberec

Vlněné koberce jsou velmi choulostivé na vysoké teploty. Nevystavujte je přímému slunci ani horké vodě. Jinak změní barvu nebo se srazit. Když budete čistit vlněný koberec, použijte k tomu výhradně přípravky přímo určené k čištění vlněných koberců. Častým luxováním odstraníte pevné nečistoty a prach a prodloužíte interval mezi mokrými čištěními.

Jak odstranit skvrny z koberce?

Když se stane nehoda a na koberec něco vylijete či ho ušpiníte jinak, není to konec světa. Kromě chemických čisticích prostředků si můžete pomoci zaručenými „babskými radami“, které využívají prostředky, které máte doma v kuchyni. Aby bylo čištění úspěšné, musíte si pospíšit, čím dříve se do něj pustíte, tím lepší bude výsledek. Je důležité zabránit vpíjení skvrny do koberce.

Mezi nejčastější skvrny, které se na koberci objevují, patří skvrny od krve, kávy, čaje, mastnoty, moči domácích mazlíčků či vosku od svíček.

Skvrna od krve

Skvrny od krve je potřeba zasáhnout co nejdříve. Pamatujte si, že krev ze všech látek musíte odstraňovat studenou vodou. Při použití teplé nebo horké vody by se krev srazila a šla by dolů mnohem hůře. Krvavou skvrnu namočte a po hodině ji posolte, opět nechte hodinu působit. Opakujte, dokud nebude koberec čistý. Vodu je dobré vysát luxem na vodu, pokud takový nemáte, použijte k odsátí suchý bavlněný hadr, který zatížíte.

Skvrny od kávy a čaje

Káva a čaj dokážou poničit světlé i tmavé koberce, ale dají se spolehlivě vyčistit perlivou vodou a lihem. Každopádně je potřeba jednat rychle. Skvrnu vysušte a potom na ni nakapejte citronovou šťávu, sůl nebo mýdlo. Když skvrna zaschne, je potřeba použít čisticí prostředek na koberce.

Skvrny od vína

Koberec politý vínem je potřeba vyčistit rychle. Víno vysušte papírovými utěrkami, pak polijte skvrnu perlivou vodou a potom použijte mýdlovou vodu. Červené víno z koberce vyčistíte například i solí.

Mastné skvrny

Mastnotu z koberce dostanete tak, že ji necháte vpít do něčeho jiného. Na koberec přiložte ubrousek a přežehlete ho. Tím se vsákne mastnota do ubrousku. Na mastnotu funguje i hladká mouka, která ji nasaje do sebe, mouku vysajte a potom koberec vyčistěte vodou a mýdlem.

Jak vyčistit koberec od moči?

Domácí mazlíčci občas udělají nějakou tu loužičku. Pokud je čerstvá, vysušte ji bavlněnými utěrkami do sucha. Když už se žádná moč do utěrek nevsakuje, propláchněte koberec studenou vodou a potom vysajte koberec vysavačem na vysávání vody. Použít můžete i enzymatický čistič a navlhčené utěrky.

Jak odstranit vosk z koberce?

Pokud patříte mezi milovníky měkkého světla svíček, pak se vám může stát, že vám ukápne na koberec. I ten se dá snadno odstranit, nejprve vosk potřete kouskem ledu, který zabalíte do sáčku. Tuhý vosk důkladně sloupněte a vydrolte a drobné kousky vyluxujte. Poté položte přes skvrnu utěrku a přejíždějte přes ni žehličkou, dokud nenasaje všechen vosk.

Jak nejlépe vyčistit kusový koberec?

Čištění kusových koberců můžete nechat na čistírně, kde si se skvrnami poradí za vás. Čištění kusových koberců by však měla být pravidelná záležitost a ne jen namátková akce. Jedině tak si udrží svůj perfektní barevný vzhled. S těmi velkými si však budete muset poradit sami nebo si pozvat firmu na čištění koberců.

Je jedno, jakou skvrnu budete z koberce odstraňovat, vždy si hlídejte, že ji neroztíráte, při odsávání vždy postupujte od kraje ke středu. Nedrhněte koberec příliš drsně, mohl by navždy změnit vzhled. Pro odstraňování používejte mýdlovou vodu nebo pěnu na holení.
Nepoužívejte na koberce bělicí látky, které by koberec mohly poškodit. I přírodní přípravky na čištění koberce mohou koberec zesvětlit, proto vyzkoušejte prostředek někde, kde nebude případný flíček vidět.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment