Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Historické okénko: nesmrtelné džíny

23. 06. 2020 Nikola Havlíčková

Historické okénko: nesmrtelné džíny

Džíny najdeme snad v každém dámském i pánském šatníku. Jsou nestárnoucí klasikou, která sluší každému. Postupem času prošly vývojem, díky němuž lze nyní vybírat z velkého množství střihů, barev i doplňků, a tak si každý snadno najde ty nejlépe padnoucí. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, kde vůbec započal příběh tohoto snad nejčastěji oblékaného kousku šatníku?

Možná si život bez džínů, jak je známe dnes, už ani nedokážete představit. Ale dokážete si představit, že jejich prvotní účel byl zcela jiný než dnes? Je tomu skutečně tak. Za vznikem džín stojí známá dvojice Levi Strauss a Jacob Davis, která v době kalifornské zlaté horečky v druhé polovině 19.století dostávala zakázky na ušití pevnějších kalhot, jež se jen tak neprotrhnou. Původní džíny tedy sloužily v podstatě jako montérky pro americké zlatokopy. Strhla se lavina zájmu i ze strany dalších krejčovských firem, a tak si tato dvojice nechala své džíny patentovat. Džíny pak dostaly název podle italského Janova (Genes), kde se od středověku vyráběla hrubá tkanina podobná denimu.

Nikdo netušil, že se z těchto pevných kalhot stane fenomén. Jejich velký boom nastal až po smrti obou tvůrců, až zhruba v druhé polovině 20.století, kdy se džíny začaly objevovat ve filmech. V té době se staly jakousi revoltou mladých lidí po celém světě. Svou zásluhu na tom mají legendární herec James Dean, Marilyn Monroe nebo Marlon Brando. Poptávka po džínách stále rostla.

V šedesátých letech vypuklo nadšení z dalšího typu džínů – zvonového. Džíny do zvonu jsou v dnešní době buďto milované anebo naopak nenáviděné. Ovšem v šedesátých letech minulého století si získaly srdce spousty lidí a byly často spojovány s hippies, kteří je zdobili různými dekoracemi v podobě kamínků, výšivek a dalších.

Pokud jste chtěli džíny sehnat v komunistickém Československu, museli jste zamířit do Tuzexu. Zpočátku však nebyly součástí každého šatníku, neboť východní propaganda hlásala, že džíny jsou úpadkem západní civilizace. Sehnat je proto nebylo zrovna jednoduché.

Upnuté, volné, rovné, do zvonu, mrkváče, široké, s vysokým pasem, světlé, tmavé, klasicky modré, černé – ať už jsou jakékoli, patří džíny k našemu každodennímu životu a děkovat za ně můžeme zlaté horečce. Možná že nadšení, které doprovázelo vznik nových trendů, už poměrně upadlo, avšak přesto si tohoto základu šatníku vážíme a s láskou o něj pečujeme. Máte-li strach, že své oblíbené džíny například srazíte, nebo jakkoli poničíte během praní, přenechte je profesionálům v čistírnách, kteří vědí, jak o ně šetrně pečovat.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment